Новости

Интервју за „Капитал“

Далибор Ѓошевски
генерален извршен директор

ГО ГРАДИМЕ ЖИТО КАКО СЕМЕЈСТВО СО ВИСТИНСКИ ВРЕДНОСТИ

Целокупната стратегија и оваа и изминатите 25 години ја базираме на неколку основни постулати: Врвен квалитет, ниски цени и љубезен персонал. Нашата визија да го направиме Жито еден од водечките синџири од супермаркети не запира на сегашните 31 супермаркет и продолжува понатаму.

 

Slika 

 

– Kакви се rезултатите од работењето на Жито маркети од почетокот на годината и какви се очекувањата за следниот период?
Посветеноста во работата, наоѓањето нови идеи и начини на дејствување кои се широко прифатливи и носат бенефит за крајниот купувач се основните предуслови кои можат да генерираат успешна продажба. Целокупната стратегија и оваа и изминатите 25 години ја базираме на неколку основни постулати: врвен квалитет, ниски цени и љубезен персонал. Колку подолго опстојуваме и се држиме до нив, толку сме поблиску до постигнувањето на зацртаните годишни параметри. Нашите секојдневни заложби одат во насока на подобрувањето на услугата која ја нудиме со цел од ден во ден да имаме с$ поголем број задоволни и лојални потрошувачи. Колку е поголем нивниот број, толку сте поблиску до целта и обратно, колку е помал, толку ви се поголеми шансите да покажете незадоволителни резултати во работењето. Знаеме дека со голема брзина, особено во помалите градови каде што имаме маркети, се шири приказната коja ја раскажуваат задоволните купувачи, но исто така знаеме дека и незадоволниот купувач може значително негативно да се одрази врз самата компанија.

Токму затоа, отсекогаш за нас купувачите го имале највисокото место на пиедесталот. Им благодарам што знаат да го препознаат тоа и на довербата која ни ја даваат повеќе од 25 години.

 

– Колку се одразува економската криза и намалената куповна моќ на граѓаните врз прометот, се чувствува ли пад на продажбата?
Ако се има предвид дека како синџир од маркети, широко сме распростра- нети во неколку општини, ние мора да го прилагодиме целокупното работење н а супермаркетот на куповната моќ на населението и на него- вата местоположба. Кога говорам за прилагодување, не мислам само на ценовната политика на продуктите, туку и за обезбедување ред други поволности и бенефиции за крајните купувачи. Без разлика дали станува збор за промоција, гратис-акција, ценовно намалување или наградна игра, истите немаат еднаква реализација во сите супермаркети. Доколку ја познавате средината во секоја општина, полесно можете да донесете мерки кои и во услови на криза соодветно вистински би се одразиле врз продажбата и би биле дополнителна поволност за потрошувачите. Се трудиме според потребите на потрошувачите соодветно да одговориме на нивните барања во секој град и во секоја општина каде што сме присутни.

 

– Каква е вашата стратегија за развој на бизнис во услови на криза?
Нашата визија да го направиме Жито еден од водечките синџири од супермаркети не запира на сегашните 31 супермаркет и продолжува понатаму. Понекогаш поради приликите во земјата се движиме побавно, понекогаш кога бизнис-климата го дозволува тоа одиме со побрзо темпо. Покрај најавата за отворање на новиот супермаркет во Гостивар, во средата поставивме камен- темелник и на новиот објект во Гевгелија. Отворањето нов и супермаркети на Жито подразбира и отворање нови работни места. Понекогаш тој број е симболичен, понекогаш порепрезентативен, меѓутоа секогаш во функција на подобрување на општата ситуација. Се разбира, одот кон новите походи мора да биде трпелив, со зачувување на веќе освоените пазари. Предизвикот што стои пред нас, кој ќе го реализираме до крајот на тековната година, е отворањето на нашиот прв супермаркет во Гостивар. Желбата за докажување и мотивацијата нема да ни недостигаат ако се има предвид дека за прв пат ќе се претставиме на тој пазар. Убеден сум дека имаме и знаење и искуство тоа да го направиме успешно, како многупати досега.

 

– Кои беа клучните фактори за растот и развојот на Жито маркети?
Кога почнавме да го градиме Жито како бренд кој нешто ќе значи во својата област на работење, наидувавме на многу проблеми и препреки, но имавме цврста волја и силна желба, професионално и одговорно, чесно и домаќински да се обидеме од Жито да направиме бренд. Имавме и искусни и млади кадри, и луѓе кои знаат да водат, и млади и образовани кои знаат да слушаат и да учат, на кои во тоа време им недостигаше искуство. Не можам да не ја издвојам клучната улога на моето семејство, особено улогата на мојот татко во изградбата на она што денес претставува Жито. Горд сум што можев да учам од него и што денес со нивна поддршка можам да го продолжам патот на успехот. Денес успеавме да го изградиме Жито како препознатлив бренд во својата област, за што говорат и многубројните признанија и благодарници, меѓу кои е и признанието од 2010 година, кога бевме прогласени за најдобар трговски објект во категоријата супермаркети. Го изградивме Жито и како препознатлив бренд на полето на земјоделството, каде што раководи мојот постар брат и каде што успеаја со користење на најсовремена технологија за производство на овошје да постигнат одлични резултати и да бидат конкурентни и надвор од границите на нашата земја. Би сакал да им се заблагодарам и на сите наши вработени, кои несебично се вградија во изградбата на брендот Жито, кој прераснува во едно големо семејство. Горд сум на секој од нив посебно и секој од нив има своја заслуга што Жито маркети од ден во ден има сe поголем удел на македонскиот пазар. Се разбира, тоа немаше да биде можно без партнерските односи кои ги градиме и ги негуваме со години наназад со нашите доставувачи.

 

– Колку влијае порастот на цените поради поскапувањето на суро-вините на светско ниво врз обемот на продажбата?
Кога говориме за цените на производите во супермаркетите, свесни сме дека говориме за најчувствителната тема за најголем број граѓани. Понекогаш како компанија чија основна дејност е трговија на мало преку сопствени супермаркети, доведени сме пред свршен чин поради покачување на набавната цена од страна на самите произведувачи или доставувачи, кои пак, се приморани да ги коригираат цените поради поскапувањето на суровините на берза. Денес е најтешко на полица да поставите квалитетен производ кој притоа ќе има пониска цена во споредба со конкуренцијата, а за вас сето тоа да биде економски исплатливо. И тука се согледува целокупната умешност на менаџментот на компанијата – во еден фер натпревар со правила кои ќе важат за сите еднакво да се обиде порастот на цените да се доведе во оптимална корелација со обемот на продажбата. Ако понекогаш не можеме да влијаеме на корекциите на цените во тоа примарно ниво, потребно е да покажеме повеќе разбирање, чувство и подготвеност преку алтернативни патишта да го ублажиме се повеќе тој негативен тренд. Понекогаш посакуваните резултати нема веднаш да стигнат, но ако сте сигурни во стратегијата, мора и да бидете истрајни за да го почувствувате позитивното од она што сте го сработиле.

 

– Каков е интересот на граѓаните за македонските производи или сепак, повеќе се купуваат увозни? Како во супермаркетите да се стимулира продажбата на домашните производи?
Најдобрата поделба е онаа која најчесто ја прават и нашите купувачи – поделба на добар и квалитетен производ и на про-извод кој реално, не ги задоволува ни минималните услови за квалитет и негова продажба. Ако се земе предвид дека имаме имплементирано HACCP систем за вториот тип производи, воопшто нема место на полиците во нашите маркети. Секој производ кој има традиција и квалитет, за кој е врзана успешна приказна и на кого потрошувачите едноставно, му веруваат има успешна продажба. Во втор план е дали е од македонски производител или потекнува од земја-членка на EУ. Многу од македонските производи, и како резултат на сопствените квалитети, и како резултат на просторот и стимулирањето што го добиваат од нас, се водечки во својата категорија производи. На македонските производи им посветуваме значително внимание, трудејќи се да им дадеме доволна можност да се изборат за сопственото место, на тој начин придонесувајќи за една повисока општествена цел. И самиот консумирам во најголем дел македонски производи и се трудам да ги убедам и останатите да го прават истото.

 

– Кои се предностите што ги нудат вашите маркети во споредба со конкуренцијата за да ги освоите вашите купувачи?
За разлика од минатото, кога меѓусебе се натпреварувавме кој ќе ги има основните прехранбени производи во доволни количини, денес многу е поразлично работењето во оваа област. Конкуренцијата е поголема од кога било, сe е веќе видено и измислено, набавните цени се речиси исти за сите, а вие треба да ги задоволувате потенцијалните купувачи. Се поставува прашањето: како? Да не бидам погрешно разбран, сакам да нагласам дека ние ја поздравуваме секоја здрава и легална конкуренција и сметаме дека од тоа може да имаат корист само крајните купувачи, за чија доверба сите ние и работиме. Доколку сте професионалец во работата, доколку сте одговорни и креативни, ако чесно и домаќински работите, ако успеете да создадете компанија која сите ќе ја гледаат како едно семејство и имате тим на којшто му верувате, тогаш без разлика на конкуренцијата, знаете дека ќе успеете и дека секогаш ќе бидете чекор пред сите.

Доколку максимално и се посветувате на секоја забелешка од потрошувачите, доколку се посветите да ја насочите во правец на квалитетот на услугата кој го нудите, вложувате во обуки на персоналот, тогаш резултатите се неминовни. Проектите коишто претстојат за реализација идната година, а се однесуваат првенствено на полето на маркетинг, ќе бидат нови и досега невидени на македонскиот пазар и ќе донесат уште многу бенефити за нашите потрошувачи, додека оваа година е во тек еколошки проект за замена на постојните штедливи светилки со LED светилки поради заштеда на енергија и помало светлосно загадување. Се надевам дека во иднина ќе можеме позитивно да одговориме на сите барања за отворање нови Жито маркети ширум Македонија и дека ќе имате можност што поблиску до вашиот дом да посетите некој од нашите Жито маркети и да се уверите во она што го говорам .

 

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosokeonhacaiketquabongdalichthidau7m.newskqbdtysokeobongdabongdalufutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩa开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育乐鱼体育亚新体育亚新体育亚新体育爱游戏爱游戏爱游戏华体会华体会华体会IM体育IM体育沙巴体育沙巴体育PM体育PM体育AG尊龙AG尊龙AG尊龙AG百家乐AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人<AG真人<皇冠体育皇冠体育PG电子PG电子万博体育万博体育KOK体育KOK体育欧宝体育江南体育江南体育江南体育半岛体育半岛体育半岛体育凯发娱乐凯发娱乐杏彩体育杏彩体育杏彩体育FB体育PM真人PM真人<米乐娱乐米乐娱乐天博体育天博体育开元棋牌开元棋牌j9九游会j9九游会开云体育AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88