Новости

Жито маркети – дел од SuperBrands 2016

Љ

Жито маркети важат за најраспространетиот ланец на супермаркети во Македонија и се еден од водечките брендови во својата област, како по уделот кој го имаат на пазарот така и по долгите години постоење. Главната дејност на компанијата е трговија на мало, во своите преку 52 супермаркети, распределени во повеќе општини низ Македонија: Велес, Скопје, Куманово, Тетово, Гостивар, Кичево, Прилеп, Битола, Кочани, Облешево, Виница, Делчево, Демир Капија, Неготино, Градско, Росоман,Валандово и Брвеница.

Долгогодишното постоење на македонскиот пазар, доволно говори за огромната доверба која потрошувачите ја изградиле во брендот на Жито маркети. Тоа го покажуваат и податоците добиени од терен и од социјалните медиуми, каде Жито маркетите важат за маркети кои имаат најлојална и проактивна база со лојални корисници. Наредните проекции и развојни стратегии на компанијата, се во насока на доближување на брендот до што е можно поголем број на граѓани, коишто ќе имаат можност да се уверат во основните постулати на компанијата: достапни цени, љубезен персонал и вревен квалитет на производите.

Достигнувања
За најголемо достигнување го сметаат опстојувањето на пазарот сите изминати години и успешно пребродување на сите препреки. Различните времиња носат свои предизвици, коишто можат да се надминат само со добро осмислена стратегија, домаќинско работење и покажување смелост и храброст при донесување крупни одлуки .Да се биде денес помеѓу водечките во својата област, значи дека зад себе имате успешно изоден пат, со многу препреки и тешки моменти. Исправени пред многу предизвици, но секогаш на крај излезени како победници, со менаџмент кој има визија пред себе, кој пред се, го работи со љубов она за што се определил.

Во своето преку 27 годишно постоење компанијата е добитник на многубројни признанија, благодарници, дипломи, сертификати и награди. Сите признанија се од најразлични области на општеството и културниот живот во Македонија. Заслугата за нивното добивање ја имаат сите потрошувачи ширум државата, Републиката Македонија.

Историјат
Компанијата е основана во далечната 1987 год., со отворањето на првиот тогашен СТД „ТАЊА“ во Велес, од страна на сопственикот Г-дин Јованче Ѓошевски. Компанијата е со сто процентен сопствен капитал и во моментов поседува52 супермаркети, со околу 700 вработени. Седиштето на компанијата се наоѓа во Велес каде се наоѓа и централниот магацин за сопствени потреби.

Во рамките на самата дирекција работат 50-тина професионалци од најразлични сектори, кои се тесно поврзани со работата на самите маркети. Во рамките на компанијата работат професионалци со различен степен на образование и различна етничка и верска припадност. Искусниот тим кој ги постави темелите на чесно, домаќинско и одговорно работење бил предуслов за она што денес го надградуваат младите професионалци.

Ако, пред многу години, успех беше да се имаат основните прехранбени производи во доволни количини, денес ситуацијата е сосема различна. Денес, успехот на една компанија се мери со бројот на задоволни купувачи, со новитетите кои постојано ги воведува и со предноста која ја создава во однос на другите.
Порастот и ширењето на Жито маркети, започнал од Велес, се проширил кон Скопје и продолжил кон останатите градови. И тогаш и сега, определбите се со цврсти чекори, а не со трчање, да стигнат до целта.

Како за секоја компанија така и за Жито маркети, на крајот од годината, финансискиот биланс го одредува патот на стагнација или дополнително инвестирање и ширење на брендот. Како што дозволуваа условите на пазарот, но со многу трпение и упорност, Жито маркети освојуваа населба по населба , општина по општина, за денес да станат препознатливи на територијата на целата држава. Имало периоди кога што условите не дозволувале ширење на веќе постоечките маркети, но и периоди во кои било предизвик да се отвори нов маркет во друга населба или друг град.

СДД

Производ
Местото на кое денес се наоѓаат Жито маркети и се она што до сега го имаат постигнато, е заслуга на стекнатата доверба од страна на купувачите, на макотрпното работење од вработените и на партнерскиот однос со коминтентите и соработниците односно добавувачите.
Исклучително високо се цени односот кој изминатите години е граден со сите бизнис соработници не правејќи разлика дали станува збор за добавувачи со мал обрт на соработка или со првите топ 10 добавувачи. Заеднички се взаемно стекнатите почит и доверба со сите нив.

Изградениот партнерски однос и долгогодишната соработка со коминтентите, на Жито маркети им овозможува секогаш да го понудат најдоброто на пазарот. Поседувањето на HACCP сертификат и водењето грижа околу транспортот, безбедно складирање и чување на производите, е доказ за понудата на свежи и квалитетни производи.

Би сакале да потенцираме дека изминатите неколку месеци како и период кој претстои до крај на тековната 2016 година, голем дел од компанијата е фокусиран на ребрендирање на сопствената трговска марка на производи, позната под името 5ка. Исто така се работи на дополнително зголемување на асортиманот на производи, кои што ќе бидат брендирани под сопствена трговска марка. Крајната цел е на крајните купувачи да им се понуди квалитетен препознатлив производ, по уште подостапна цена. При изборот посебно се внимава тоа да бидат македонски производители кои веќе се докажани со долгогодишен квалитет.

Неодамнешен развој
Во своето 27 годишно постоење, компанијата стабилно чекори по патот до денешната позиција на пазарот. Најголемата експанзија и отворање на нови маркети се бележи во последното тромесечие од 2014 год. Кога што компанијата достигнува бројка од 17 супермаркети, отворени во Скопје во општините Аеродром, Ѓорче Петров, Ченто, Центар, Карпош, Кисела Вода, Бутел, Гази Баба и Илинден.

Развојната стратегија на компанијата е проектирана според можностите и потребите на самиот пазар. Теренските детални анализи и истражувања, се еден од столбовите на кои ја потпираат визијата за понатамошен развој. Се разбира потребно е да се најде соодветен баланс, помеѓу она што е зацртано и она што е реална потреба на самиот пазар. Само со смислена долгогодишна стратегија, која е потребно секоја година да се прилагодува според потребите, ќе се постигне очекуваната цел. Ситните делови ќе трпат одредени измени и корекции, но глобалната слика мора да остане иста.

Промоција
Исклучително внимание компанијата посветува на сопствена промоција на сработените проекти, со цел полесно да се пренесат бенефициите и поволностите до купувачите. Изработена е посебна програма за лојалните купувачи со „лојални картички“, со цел верните купувачи да добиваат што е можно поголем број поволности. Се користат и современите трендови, како
што е Facebook, за известувања и промоции. Преку 100,000 поддржувачи на Facebook, е податок што самиот говори за огромното одобрение и подршка од граѓаните.

Жито маркети се промовира со својата креативност и иновативност, со делење на промотивни материјали од врата до врата, испраќање на СМС пораки до купувачите, како и организирање посебни настани наменети за определени маркети. Целта на Жито маркети е секој маркет посебно и секој потрошувач поединечно, да ги почувствуваат бенефитите и поволностите кои што ги нуди.

Се разбира, со помош од добавувачите, редовно организира промоции и дегустации на нивните производи. Сосема е логично и природно, купувачите за својот планиран семеен буџет, од Жито маркети да очекуваат поголем бенефит. Кон очекувањата на купувачите, Жито маркети изминатите неколку години, мошне успешно им излегуваше во пресрет. Со понудената можност за активно вклучување на граѓаните, во големите наградни игри организирани од Жито маркети, истите имаа можност да добијат безброј награди во вид на потрошувачки производи или автомобили.

РТР

Вредност на трговската марка
Менаџерскиот тим на компанијата постојано вложува во стручноста и сплотеноста на тимот кој раководи, за да може подоцна сета таа позитивна енергија, чувство на споделување и среќа да се насекаде низ Македонија. Создавањето на хармонија во тимот и чувството на почит и сплотеност, е макотрпен процес за кој е потребно време, а не средства. Тоа едноставно се создава, гради и израснува, а не се купува.
Позитивната енергија и хармонија, е непроценливата вредност која ја поседува брендот Жито маркети.

И покрај постоечкиот висок степен на обученост и стручност на целокупниот персонал, постојано се вложува во нови обуки како на новите вработени така и на доусовршување на постоечкиот кадар. Жито маркети сметаат дека денес конкуренцијата е исклучително голема, како никогаш до сега.

Нивната идеја е да се направи разлика помеѓу нив и конкуренцијата, со љубезност, услужливост и професионалност на вработените, особено на вработените во продажба. Токму затоа во моментов вложуваат и во опремување на сопствен трениг центар, со предавачи од сопствените редови и повремено гости – предавачи, значајни во малопродажбата како од Македонија така и од регионот. На тој начин расте и имиџот на брендот, а со самото тоа и самата трговска марка.

ДАЛИ СТЕ ЗНАЕЛЕ ДЕКА…

  • Првиот Жито маркет е отворен пред 27 години во Велес.
  • Жито се едни од водечките општествено одговорни компании во земјава. Во периодот од 2013 – 2016 г. имаат донирано во повеќе здравствени институции, училишта, верски објекти, проекти од општествено значење, општини, здруженија и поединци.
  • Статистички гледано најголемиот број на отворање на нови маркет се случувале во месец декември.
  • Компанијата е во фаза на ребрендирање на сопственото лого.
  • Најголемиот број на маркети се наоѓаат во Скопје.
xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosokeonhacaiketquabongdalichthidau7m.newskqbdtysokeobongdabongdalufutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩa开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育乐鱼体育亚新体育亚新体育亚新体育爱游戏爱游戏爱游戏华体会华体会华体会IM体育IM体育沙巴体育沙巴体育PM体育PM体育AG尊龙AG尊龙AG尊龙AG百家乐AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人<AG真人<皇冠体育皇冠体育PG电子PG电子万博体育万博体育KOK体育KOK体育欧宝体育江南体育江南体育江南体育半岛体育半岛体育半岛体育凯发娱乐凯发娱乐杏彩体育杏彩体育杏彩体育FB体育PM真人PM真人<米乐娱乐米乐娱乐天博体育天博体育开元棋牌开元棋牌j9九游会j9九游会开云体育AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88