рецепти

Рецепт за Меѓумирска гибаница

Состојки:

  • 1 пакување свежи кори
  • 250гр путер (стопен) или масло

Фил со ореви

  • 300гр ореви (мелени)
  • 200мл млеко (топло)
  • 70гр шеќер
  • Рум (по желба)

Фил со јаболка

  • 700гр јаболка (рендани)
  • 1 лажиче цимет
  • 70гр шеќер

Фил со афион

  • 200гр афион (мелен)
  • 200мл млеко (топло)
  • 50гр суво грозје
  • 80гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер

Фил со свежо сирење

  • 500гр урда (несолена)
  • 3 јајца
  • 100гр шеќер
  • 80гр путер (стопен) или масло 1 ванилин шеќер

Подготовка:

1.Припремата на четирите филови е едноставна: промешајте ги состојките за секој фил во одделни садови.

2. Се препорачува користење на тава со димензии 30х25см. Целосно премачкајте ја со растопен путер и последователно поставете три кори, секоја добро натопена со путер.

3. Филовите наредете ги по следниов редослед: афион, урда, ореви, јаболка. Помеѓу секој фил поставете две кори, секоја премачкана со путер.

4. Печете ја на 180°C, околу 45мин. Пред послужување оставете ја добро да излади и по желба декорирајте со шеќер во прав.